Пъпки по лице и кожа – характеристики

грижа за кожатаКакво представляват пъпките по лицето; В коя възраст и кой сезон са най-осезаеми; Как да се избавим от тях и още куп въпроси, с които всеки един от нас се е налагало да се сблъска.

Пъпките по лицето са известни под името акне.

В нормални условия всичко върви в синхрон, но в определен етап от възрастта всеки човек минава през така наречения пубертет (тийнейджърска възраст), където количеството произведени хормони е прекомерно, това води до по-голяма секреция от мастните депа, а от тук и появата на пъпки по лицето.

Тези неприятни, понякога много болезнени образувания по кожната тъкан се появяват най-често сред подрастващите младежи в периода от 12-18 годишна възраст, до 25 – години, но понякога повлияни от други фактори и в други етапи от човешкия живот.

Сезоните оказват влияние върху появата и разпространението на акне.

Видове пъпки по кожата

  • Пъпки от обрив или алергия – този вид неприятни образувания се появяват във всеки етап от възрастта и никой не е защитен от тях. Както и алергиите се проявяват през целия жизнен път на човек
  • Пъпки в резултат на алергия – може до вчера кожата да не се е дразнела от даден провокатор, а от днес този дразнител, да предизвиква обриви по отделни участъци от тялото. Обикновено този тип пъпки са ситни и зачервени, в по-специфични случай и при ненавременна реакция да променят облика си. Премахват се с лечение, предписано от специалист.
  • Бебешки пъпки – те се появяват при новородените. Проявата им се обяснява с недотам пригодената чувствителна кожа на бебето, което предразполага нейното раздразнение от околната среда. Понякога дори елементарни на пръв поглед неща за нас, биха усложнили бебешкия проблем. Провокатори на бебешки пъпки могат да са – прах, мръсотия, памперс (в чести случаи, той предизвиква ситни, червени обриви по дупето на бебето, които се предотвратяват предимно с добра хигиена и бебешка пудра);
  • Гнойни пъпки – те също не са характерни за дадена възраст. Появяват се при натравяне на кръвта (с антибиотици, прекомерни количества витамин А, при недостиг на същия, при използване на неподходяща козметика и други). Премахването им е свързано със стриктна хигиена, използване на почистващи и понякога, дори изсушаващи медикаменти, също така медицински кремове или лекарства при консултация с доктор;

Освен различните видове пъпки по тялото, може да говорим и по конкретно за различни форми на акне, в зависимост от естеството и разпространението им.

Видове акне

  • Обикновено акне – характерно за него е черни точки, мазна кожа, зачервявания;
  • Смесено акне – то е в комбинация от зачервявания и черни точки;
  • Акне в напреднал стадии – при него лицето е отрупано с обемисти кисти, гнойни възпаления, които водят до дълбоки, болезнени рани, а при немарливост може да оставят и белези завинаги. В тези случай е задължително да се консултирате с лекар и да вземете незабавни мерки по лечението. Понякога то е свързано с приемане на медикаменти и вътрешно и външно, но пък резултатите ще са гарантрани. Хигиената също е от огромно значение за премахването на акнето, а изстискването и отстраняването му чрез изстискване е напълно забранено, тъй като секрета, който съдържа всяка пъпка се разлива по останалата част от кожата и невидимо за просто око, разпространява вредния микроорганизъм, който заразява останалата здрава кожа.

Ето защо е така важно, при какъвто и да е кожен проблем да се обърнем към дерматолог, защото лечението на кожните проблеми е не само скъпо, но и изисква голяма воля и упоритост.

 

 

 

Scroll to Top