Как да изберем и да използваме слънцезащитни продукти

Подобрените знания, свързани с напредването на технологии са направили въпросите свързани със слънцето по-сложни, отколкото бихме предположили. Ето и няколко наболели въпроса в разгара преди всяко лято, на които и до днес се учим:

Защо да използвате слънцезащитна козметика

Слънчевата светлина генерира топлина (инфрачервена), видима светлина (която нашите очи могат да видят на дневна светлина) и ултравиолетова светлина (UV лъчи), която не можем да видим или да чувстваме, но която може да проникне в нашата кожа. Вредните UV лъчи достигат земята и се групират в по-кратки UVB и UVA-дълги вълни. Кожата ни приема Витамин D от малки количества от UVB, но по-големи количества могат да предизвикат изгаряния и допринасят рак на кожата. UVA прониква по-дълбоко и при продължително излагане на въздействието може да причини изгаряне, преждевременно стареене кожата и рак. И двете UVA и UVB потискат имунната функция на най-големият ни орган. Поради тези причини е силно препоръчително да се използва защита от слънцето. Такава трябва да има през целия ни живот.

Използването на слънцезащитни продукти е само една от многото подходи, които трябва да предприемаме, за да се предпазим от опасностите на слънчева светлина. Въпреки това, те не осигуряват пълна защита и трябва да се използват в съчетание с други мерки за защита от слънцето, като например защитно облекло и да оставаме у дома в пиковите часове на деня и пр.

Какъв слънцезащитен продукт да избера?

Слънцезащитен крем atache предпазват кожата чрез абсорбиране и / или блокиране на вредни UV лъчи.

Всички слънцезащитни продукти трябва да бъдат изпитвани, класифицирани и етикетирани в съответствие с техните защитни способности от слънце.

SPF за защита от UVB

SPF означава защитен фактор слънце. Той ни казва колко дълго можем да се излагаме на UVB преди нанасяне или без слънцезащитен крем. Например, ако времето, което ще прекараме навън ще трае 10 минути без слънцезащитен крем, то спокойно можем да останем 150 минути, когато имаме слънцезащитен крем. Колкото по-висок номер SPF има, толкова по-добре е очакваната защита. Слънцезащитен крем с SPF 15 осигурява около 94% защита срещу UVB. Защита срещу UVB се увеличава до 97% с SPF 30 и до 98% с SPF 50+. Както можете да видите разликата в защита става от слънцезащитен продукт с SPF 15 за един с SPF 30 или дори 50+ различава само с 3-4%.

В действителност, повечето хора се отнасят към слънцезащитните продукти с пренебрежение. Те често не правят тест преди покупката на такъв или е поставят втори път, след обилно потене или плуване. Следователно, действителната защита може да бъде с пъти намалена. Слънцезащитен крем с SPF 15+ трябва да осигури адекватна защита, стига да се използва правилно. Слънцезащитните кремове с SPF 30 могат да предложат резерв за безопасност.

Широк спектър на защита от UVA

С увеличаване на осведомеността за UVA се индуцирана увреждането на кожата. Затова е важно да изберете слънцезащитен продукт, който предпазва от UVA лъчи. Тези продукти са обозначени с надпис „широк спектър“. Винаги трябва да изберем слънцезащитен крем, който има най-малко една от съставките му, която защитава в целия спектър UVA. Те включват метални оксиди, титаниев диоксид и цинков оксид, както и химически абсорбатори.

Факторът за защита UVA (UVA-PF) трябва да бъде най-малко 1/3, а изборът на слънцезащитен крем с висок SPF означава по-висока защита от UVA.

Фотостабилност

Изберете слънцезащитен продукт, който е гарантира, цялостната фотостабилност на слънцезащитен продукт.

 

Scroll to Top