Как да почистим мазни петна от килима

Понякога се килим се оцветява с нещо мазно. Как да се отървете от мазнините петна? Не винаги е лесно, но има няколко ефективни начина за премахване на такива неприятни проблеми. Ако имате сериозни замърсявания в дома, може да потърсите професионална фирма, специализирана в почистването с препарати.

Петна от грес и масло са най-упоритите замърсявания. Но има някои прости начини как да ги премахнете:

– Попийте петна с хартиена кърпа или кърпа. Основното нещо е да не търкате, защото това ще увеличи размера на петна. Половината от успеха е да започне третирането на петна, преди да изсъхне. В противен случай няма да можете да се справите с него, без да прилагате почистване. След това трябва да нанесете малко попивателно вещество върху петната. Такова може да бъде сода, бебешки прах или талк. Такива материали абсорбират голямо количество грес. Използвайте мека четка, за да разтривате праха в петна, докато започнат да се появяват бучки.

– Опитайте се ползвате алкохол на килима. Нанесете медицински или промишлен спирт на петната и оставете за 10-12 минути, след това измийте всичко с чиста гъба с вода.

– Направете специално решение за отстраняване на мазнините. Смесете топла вода с винен оцет и течност за измиване на съдове в съотношение 25: 2: 1. С тази течност измийте мястото с петно, след което избършете със суха кърпа.

– Използвай почистващото средство за килими. Ако имате специален почистващ препарат за килими, ще можете бързо и лесно да се отървете от всички петна от мазнини. Просто нанесете почистващото средство на замърсеното място, изчакайте да изсъхне и да се изсуши във вакуум. Ако петното се отстрани и времето за почистване на къщата се появи, измийте килима със студена вода, отново го изсушете и отново изсушете. Важно е да не оставяте килима мокър, тъй като това ще доведе до овлажняване или появяване на плесен.

– След обработката на килима с всички видове почистващи препарати, някои следи или миризми могат да останат.

Специализираните фирми по почистване на силно замърсени участъци използват специални препарати. Такива ефективно премахват всякакъв вид замърсяване и в конкретни случай дезинфекцират всичко.

Scroll to Top