5 неща за дървениците, които ще помогнат в борбата с тях

Сигурни сме, че има много неща, около дървениците, за които дори не сте подозирали. Предлагаме ви една част от тази информация сега. Тя е заимствана от сайта на PREVENTA.BG.

дървеницата

  1. Дървениците живеят главно в леглото на човека, но не са се зародили от там. Те обитават апартаментите, защото са внесени главно отвън. Те могат да бъдат внесени с чанта от хотел на самата почивка, можете да ги пренесете с багаж от командировка, можете да си купите диван втора употреба с дървеници. Това се случва непрекъснато и са абсолютно нормални ситуации, а не изключителни случаи.

Самите дървеници могат да се придвижат от съседи, чрез различни пукнатини и отвори в стените, включително през пукнатините между тръбите и бетонните стени. Те също могат да си проправят път през кабели за окабеляване, през пукнатините, между вратите и кутиите, през прозорците.

  1. Дървениците се размножават много бързо

По правило една буболечка попадат в стаята, а ухапванията по хората остават не забелязват или не им се обръща достатъчно внимание. И едва, когато има много дървеници, те започват да хващат окото и хората започват да ги забелязват. Обикновено интервалът от време между заразяване на стая и откриване им е няколко месеца. Така е изключително трудно да разберем как точно са стигнали тук.

Ново поколение дървеници в стаята се появяват приблизително на всеки 30-40 дни. В ентомологията има нещо като цикъл от яйце до яйце, тоест периодът, за който яйцето е положено от женска, се развива, излюпва се ларва от него, тя се развива, превръща се във възрастен и снася яйца.

При нормални стайни условия за дървениците този цикъл продължава около 30-35 дни. Тоест, на всеки 30 дни новото поколение дървеници в стаята започва да се размножава. От тях инкубационният период в яйцата е 5-8 дни, развитието на нимфи ​​е 25-30 дни, а най-бързо те растат при стайна температура около 28-30 ° C.

В същото време жизненият цикъл на буболечката е много по-дълъг. Обикновено дървениците живеят 12-14 месеца, от които около 10-12 месеца попадат в зряла възраст. Всъщност всяка женска може да създаде 10-11 поколения от своето потомство. В същото време тя снася до 500 яйца в живота си. Ларвите на дървениците се развиват, според непълния вид размножаване, тоест след напускането на яйцата. Те приличат на възрастни и се хранят със същата храна – човешка кръв.

И така в стаята хората обикновено намират дървеници, когато е невъзможно ясно да разберат откъде са дошли.

  1. Котки и кучета не понасят дървеници

Обикновено дървениците ухапват домашни любимци изключително рядко и само когато хората не се появяват дълго време. И дори когато ухапят, те никога не остават на животното. Ако то се събуди в този момент те веднага бягат към своите убежища. Тоест, не може да се случи някоя котка да дойде от при съседите и да пренесе дървеница от друга стая.

Ако имате от тях в дома ви, тогава или сами сте ги довели или те са изпълзели от съседите.

  1. Дървениците се крият майсторски в леглото, затова е трудно да ги хванете навреме

И те са насекоми, които са нощни. През нощта излизат от скривалищата си и хапят човек, а след това се скриват, преди зори. Изключенията са много редки – ако хората отдавна не са били на закрито и паразитите са много гладни.

Те се крият там, където е най-трудно да се стигне до тях. Ето, защо хората често не могат да ги намерят на закрито, а ако го направят, тогава отделни индивиди, паразити остават незабелязани. Следователно, ако не бъдат намерени, трябва да се използват много ефективни средства, срещу тях.

Най-често се крият, в дивани и легла, по шевовете на матраци, в ставите на меките мебели, в пролуките между елементите на рамката. Те често се срещат и зад первази, на задните стени на мебелите, под первазите на прозорците, в системните единици на компютрите – където за хората са труднодостъпни места.

Затова не е изненадващо, че много често хората откриват ухапвания от дървеници и едва тогава се замислят за присъствието им.

  1. Дървениците са видими с просто око на всички етапи от своето развитие

Възрастните имат дължина на тялото 4-5 мм, а след насищане – до 8 мм, заради самото подуване на корема. Те са кафяви и добре охранени, а тогава приемат и цвят на бордо. Тоест, те могат да се видят без лупа и без микроскоп, дори и най-малките ларви са доста различими с просто око.

Между другото, има случаи, когато хората питат, какви други насекоми могат да живеят по матраците, различни от дървеници. Оказва се, че говорят за тълпи от ларви по леглото. Хората не разбират, че това са дървеници, защото на този етап на развитие, те все още са много малки, полупрозрачни, не толкова широки като възрастните и изглеждат отчасти като малки паяци, отчасти като мравки. Изненадващо, но факт е, че тези стотици малки ларви хапят хората толкова агресивно, колкото десетки възрастни индивиди.

Ако работите усилено и търсите насекомите по усамотени места, може да ги намерите.

Ако не искате да си играете на „котки и мишки“ с тези вредители и осъзнавате, че те трябва бързо да бъдат унищожени, обадете се на фирма по ДДД. Ще получите качествена дезинфекция, вежливо обслужване и избавление от дървениците веднъж завинаги. Търсете професионални екипи на: http://www.preventa.bg.

Scroll to Top