Знаете ли, че предшественик на модерната навигация за кола са хартиени ролки и перфокарти

Знаете ли кога се зародила идеята за навигация за кола? Това кой я е измислил и къде първо била използвана, може да разберете в следващите редове:

История на навигацията за кола

Още в началото на 20-ти век британците измислили навигационен ръчен часовник, в който била поставена ролка с карти на региона. По-късно се появила идеята да се монтират стотици магнити, които да координират движението. Отнело повече от половин век за появата на първите сателитни карти и бордови системи. Сега навигаторът вече не е нещо специално или просто карта. Алгоритмите не само изграждат маршрути, но и избират интересни места и разказват на водача за тях.

  • Ролки с карти и ръчен часовник

Първата половина на 20 век ни дава първите навигатори. Без GPS и гласови указания, с малък набор от карти, те били по-скоро експеримент, отколкото наистина полезно нещо. И, все пак работели. Тези първи стъпки, вдъхновили други разработчици.

През 20-те години на миналия век на пазара се появява китният навигатор The Plus Fours Routefinder. Това британско изобретение приличало на ръчен часовник, но вместо циферблат и стрелки имало карта. Работата се основаваше на много прост принцип: картите се навивали и превъртали ръчно. Така са измислени комплект ролки, които се продават в комплект с навигатор и покриват главните пътища на Англия. Всички основни кръстовища били номерирани, за да е по-лесно за шофьора да смени ролката, ако трябва да завие някъде. Също така на тези карти било посочено разстоянието от една точка до друга, а в края имало думата „Стоп“.

През 1930 г., в Италия е представен първият автомобилен навигатор Iter Avto. В механичното устройство трябвало да се постави ролка с карта на района. По време на пътуването той автоматично се превъртал със скорост, пропорционална на скоростта на автомобила. По този начин навигаторът бил свързан със скоростомера и специален кабел. Благодарение на това Iter Avto показа доста точно позицията на автомобила на земята. Ако шофьорът се отклони от пътя, тогава, както в случая с Plus Fours Routefinder, ставало, за да смени ролката с картата и да намери желаната пресечка, върху нея.

  • Предвестници на сателитни системи: магнити, маяци и предаватели

Автомобилният бум от 60-те и 70-те години стартира първите изследователски програми. Тогава хората се опитали да създадат устройство, което независимо да открие автомобил на земята, както и да анализира пътната ситуация и да я вземе предвид при създаването на маршрут.

През 1966 г. американската компания General Motors разработва устройство, наречено DAIR – Driver Aid, Information and Routing (Hi-Tech). То, подобно на механичните си предшественици, също работело, без сателити. Като носители на информация в навигатора са използвани перфокарти. Притурката предупредила водача за ограничения на скоростта, пътни знаци и опасности на пътя: информация за това се показва на специален екран, инсталиран на таблото.

Поради лоша мащабируемост, DAIR никога не се превърнал в масово устройство. Въпреки това принципите, предложени от инженерите на General Motors – позициониране с помощта на маяци, комуникация със специални служби – формират основата на съвременните навигации за коли.

През 1973 г. Японската агенция за индустриални науки и технологии предложила разработването на система, която би позволила да се контролира плътността на трафика, чрез отклоняване на част от трафика, около най-натоварените точки. Сред многото проекти, предложени за конкурса, била избрана цялостната система за контрол на автомобилния трафик (CACS) на Toyota. Той пое инсталирането на система за контрол по улиците на градовете и предаватели в автомобили. Цялата информация за трафика се събирала и обработвала от компютри в контролния център. Това осигурило както еднопосочна, така и двупосочна комуникация и система, която да насочва превозните средства по най-оптималните маршрути. Шофьорите получавали информация с помощта на специални дисплеи и по радиото. Първите тестове са проведени през 1975 г., а през 1977 г.

От тогава до наши дни е изминал почти половин век.

Предвид това, че GPS технологията се развивала непрекъснато е вълнуващо да знаем как е достигнала от онези дни до нас днес и как ще напредне в бъдеще.

Източник: BGAUTO.EU

Scroll to Top