Почистване на двор и как да се погрижите за цветната леха

Как да се погрижите за цветната леха в двор и градина – съвети от фирма по почистване на двор

Създаването и отглеждането на красива цветна градина не е никак лесно, както и поддържането й в перфектно състояние. Красотата на цветната леха зависи от няколко фактора наведнъж, сред които правилната комбинация от растения, растящи в нея, периодите на цъфтеж, цвят, текстура, размер на растенията и височината на самото растение не са на последно място.

И, въпреки това, дори ако всички тези фактори са професионално подбрани и взети предвид и по време на планирането на цветната леха, навременната, правилно планирана и навременна грижа за цветната градина все още е на първо място.

Градински цветя – отглеждане и грижи през лятото

В началото на лятото някои растения вече са имали време да избледняват. Например, избледнелите лалета трябва да се поставят и стъблата им да се оставят да изсъхнат естествено. В случай, че е необходимо да не се нарушава естетическият вид на цветната леха, тогава вече избледнелите лалета могат просто да бъдат вкопани.

Когато започне периодът на бутонизиране е необходимо да започнете да прищипвате  израстъците (издънките, 1/3 от частта).

По време на вегетационния период градинските цветя трябва да се поливат 2-3 пъти, обилно. Общо броят на поливанията за сезон не трябва да надвишава 6-7 пъти. Много е важно поливането да се извършва вечер или рано сутрин, преди изгрев-слънце. Струята вода, напояваща цветната градина, трябва да бъде добре напръскана, затова е най-добре да използвате специални маркучи за напояване с пръскачки. В периода на повишени температури на въздуха интензивността и честотата на напояване трябва да се увеличат. При пръскане разходът на вода е 2-3 л/кв.м. и пръскането се извършва за повишаване на влажността в надпочвената зона, за освежаване на растенията.

В допълнение към това, че през лятото почвата трябва да се разхлаби, напои, плеви, за да могат култивираните растения да растат и да се развиват нормално е необходимо да ги подхранвате. Най-добре е да използвате торове. Важно е да запомните, че прехранените растения стареят много по-бързо.

Грижа за цветя в страната през есента

Цветната градина цъфти през есента. Всички растения започват да се потапят в зимния „сън“. Двугодишните и едногодишните през този период трябва да бъдат премахнати изцяло. Трайните насаждения през есента трябва да се подготвят, чрез отрязване на 5-10 см от нивото на почвата. Изключение в този случай ще бъдат само растения с кухи стъбла, отличен пример, за който е делфиниумът. Ако такива растения се отрежат, тогава водата ще се събере в кухите стъбла и луковицата ще започне да гние.

В случай, че се планира да се засяват луковични култури, които цъфтят през пролетта, тогава за тях през есента е необходимо да се подготви почвата и да се засадят. Луковиците се засаждат на дълбочина 2-3 диаметъра на луковицата. Също през пролетта се засяват студоустойчиви трайни и едногодишни растения. В самия край на есента растенията, които не са устойчиви на замръзване, се покриват. Тогава може да се планира и наемането на Фирма за почистване на двор.

В случай, че искате засаждането, отглеждането и грижите за цветята в градината да се извършват правилно и своевременно, а ярките и ароматни растения да ви радват само по-дълго, поверете работата на истинските професионалисти. Екип по почистване на двор, може да наемете от този линк: https://dvorove.com/firma-ceni-pochistvane-dvor.

Източник на снимки: shutterstock

Scroll to Top