Урок по градинарство, как да направите градината

Искате градина около къщата, но явно всичко изглежда много сложно. Ето няколко добри и лесни съвета, предоставени ни с любезното участие на Извозва.Сом. Те ще ви помогнат и ще насърчат да направите своята градина.

Първата стъпка е почистване на градината

Ако градинското пространство е голямо, може да изберете да го ограничите, като засадите жив плет. Планирайте си почистване на терени, ако не успявате на един път може да разделите на етапи. За малки пространства могат да се избират клекчета, които ограждат бъдещата зелена площ.

Кога да започнете

Идеалният период за проектиране на градина е октомври-март. Много дървета се нуждаят само от слънце, за да растат, така че няма да са необходими торове, а само чиста почва и вода.

Растения с червени цветя

Периодът на настаняване на декоративни храсти е максимум три месеца, така че не се паникьосвайте, ако след месец не забележите промяна в тях.

Хармоничен дизайн

Всяка градина ще има фокусна точка за хармоничен дизайн. Като цяло акцентът е върху центъра на градината, било то чрез декоративен елемент или чрез растение или храст, което импонира стила на зеленото пространство.

Фокус

За малки пространства фокусът може да е направен другаде, а не в центъра на градината. Идеалното място е това, което привлича най-много внимание, когато погледнем нашето пространство за релакс.

Може да изберете фокус и саксийни цветя, но избраните сортове ще са тези, които устояват на всякакви промени във времето. Цветовете на фокусната точка ще контрастират с останалата част от градината.

В зависимост от проекта на всяка градина можем да изберем вид червени горски цветя или овощни дървета като централно растение. За добър фокус на тази част от градината, тя ще бъде разграничена от останалата част на градината или по цвят или по красота.

Многообразие

За хармонична градина избраният вид растения трябва да е различен. Така разнообразието става много важно и за да не се превърне градината във фиксирано място, лишено от живот и промяна, ще трябва внимателно да подбираме растенията в нея. Едрите цветя ще се редуват с малки и нежни. Дебелите листа, в изобилие, уморяват окото и ще се редуват с малки, гъвкави растения с много цветя.

Основните цветове за всяка градина са червено, жълто и синьо. На заден план цветът на градината ще е допълнен от зелени, оранжеви и лилави цветя, но в намалени количества.

Контрастът

Контрастите в градината ще бъдат направени или от цветя с близки нюанси или само от цветя с различни цветове. За едноцветните градини най-важно е количеството. Така за всяка част от градината ще бъдат избрани леко различни цветови комбинации, но в малки количества. Ако едноцветната градина не е по вкуса ви, може да изберете два преобладаващи цвята за нея, които да комбинирате хармонично.

За всяка част от градината не може да изберете повече от три цвята, които силно контрастират. Освен това формите на цветята, също ще бъдат различни, но крайният образ ще трябва да е хармоничен.

Граници и параметри

При избора на цвят на градината важен фактор е нейното съседство. В зависимост от цвета на оградата или къщата, заобиколена от градината, цветята ще бъдат избрани с вкус, за да не уморяват очите.

Освен това всичко зависи от вашата амбиция, колко време можете да посветите на градината и вашите вкусове.

Scroll to Top