Как да се мотивираме, докато правите почистване битови отпадъци?

Почистването на битовите отпадъци е задължителна, но не и приятна дейност за повечето от нас. Но това не означава, че не можем да намерим начини да се мотивираме и да се забавляваме, докато го правим.

Как да се мотивираме и да се забавляваме, докато правите почистване битови отпадъци?

В тази статия ще ви представим 12 гениални съвета, които ще ви помогнат да превърнете почистване на битови отпадъци в забавна и продуктивна игра.

Не се стремете към съвършенство

Не мислете много над това, че трябва да почистите всичко до последната прашинка. Основната цел е да подобрите състоянието на вашето жилище, а не да го превърнете в музей. Приемете факта, че няма да можете да постигнете 100% чистота и се съсредоточете, върху това, което е по-важно и видимо.

Поставете си цел да поканите приятел

Един от най-добрите начини да се мотивирате да почистите е да знаете, че някой ще види резултата. Ако имате планове да посрещнете гости, това ще ви даде допълнителен стимул да подредите дома си. Ако нямате такива планове, можете да си ги направите. Поканете приятел да дойде на кафе или вечеря. Така се ангажирайте с конкретна дата и час. Ще имате краен срок, който ще ви накара да действате.

Просто започнете!

Най-трудното е да преодолеете първоначалната леност и да започнете да почиствате. Ето, защо не се замисляйте прекалено много, а просто вземете една кърпа, една четка или една кофа и започнете да почиствате най-близкия предмет до вас. Щом започнете, ще усетите, че ви е по-лесно да продължите. Можете да си поставите и малки цели, като да почистите една стая, един шкаф или един рафт. Така ще се чувствате по-успешни и по-мотивирани.

Направете го забавно!

Почистването не трябва да бъде скучно и мъчително. Можете да го превърнете в забавна и развлекателна игра, като:

Слушате любимата си музика и пеете или танцувате, докато почиствате.

Музиката ще ви повиши настроението и ще ви даде енергия. Можете да си направите и специален плейлист за почистване, който да включва песни с тематика за чистота, ред и организация. Например, можете да слушате “I Want To Break Free” на Queen, “Cleanin’ Out My Closet” на Eminem или “Another One Bites the Dust” на Queen.

Играете си с времето и се състезавате със себе си или с други

Можете да си сложите таймер и да видите, колко бързо можете да почистите определена зона или да изпълните определена задача. Можете да си водите и статистика и да се опитвате да подобрявате рекордите си. Ако почиствате с някого друг, може да се състезавате помежду си и да си сложите някаква награда или наказание. Например, победителят получава масаж, а загубилият мие чиниите.

Използвате технологии и приложения

Такива трябва да ви помогнат да се мотивирате и да се забавлявате. Има много приложения, които ви помагат да организирате и следите почистването си, като ви дават напътствия, напомняния, награди и игрови елементи. Например, можете да използвате приложения като Tody, Habitica, Chore Wars или Epic Win.

Потърсете помощ

Не се стеснявайте да поискате помощ от семейството, приятелите или професионалните фирми, каквато е bulkom.com. Ако се чувствате претоварени или неуспешни в почистването винаги може да се обърнете към тях. Почистването е отговорност на всички, които живеят в един дом, а не само на един човек. Ако живеете с партньор, деца или съквартиранти, поискайте им да ви помогнат или да разпределите задачите между си. Ако живеете сами, можете да поканите приятел да ви помогне в замяна на нещо друго, или да наемете професионален чистач, който да ви спести време и усилия.

Винаги имайте под ръка почистващите продукти и изберете поне един от начините, дадени за пример по-горе. Така сами ще може да се мотивирате да почиствате битови отпадъци и целия дом. Успех в начинанието!

Scroll to Top